Gereedschapskist


De gemeente steunt met haar regeling bewonersinitiatieven Rotterdammers die een goed idee hebben voor hun buurt. Zij kunnen een bijdrage aanvragen om hun idee te realiseren. Gebiedscommissies (of wijkraden of wijkcomités) beslissen over de aanvragen. Ze worden daarbij ondersteund door ambtenaren die advies uitbrengen en Opzoomer Mee die voor de administratieve kant zorgt, waaronder de uitbetaling van de toegekende bijdrage.


De regeling is bedoeld voor bewoners, organisaties en sociaal ondernemers. Deze gereedschapskist is voor bewoners die een aanvraag willen doen. In deze digitale gereedschapskist vind je voorbeelden, spelregels, tips e.d. over deze regeling. De gereedschapskist is onderverdeeld in acht genummerde vakjes. Je kan het vakje aanklikken over het onderwerp waar je meer informatie over wilt hebben. 

1. Idee

Hier vind je ideeën van andere Rotterdammers die met succes een bijdrage hebben aangevraagd voor hun bewonersinitiatief.

2. Verkenning idee

Je hebt een goed idee voor je buurt en je wilt dat idee zelf realiseren. Wat nu? Het beste is om eerst op verkenning te gaan en daarna pas, als de verkenning goed uitpakt, je aanvraag voor een bijdrage in te dienen. Wat is belangrijk om te verkennen?

3. Invullen aanvraag

Hier vind je het formulier om een bijdrage aan te vragen voor je bewonersinitiatief en allerlei tips en voorbeelden voor tijdens het invullen.

4. Indienen aanvraag

Waar kun je het aanvraagformulier inleveren, wanneer wordt het behandeld, kan ik mijn aanvraag nog toelichten en hoe doe je dat goed?

5. Het besluit

Je aanvraag is goedgekeurd, je aanvraag is helaas afgewezen. Hoe zit zo’n besluit eruit, wat kun je er allemaal in teruglezen? Hoe en waar kun je bezwaar maken?

6. Uitwerken idee

Hier vind je informatie die helpt om je initiatief met succes uit te voeren. Een draaiboek, financieel beheer, het regelen van vergunningen e.d. en het informeren en werven van bewoners.

7. Klaar voor de start?

Dan is het eindelijk zo ver! Elk bewonersinitiatief heeft een startmoment waar de initiatiefnemers vaak lang naar hebben toegewerkt en toegeleefd. Op de valreep nog een aantal tips over deze start om in je draaiboek te verwerken.

8. Verantwoording

Je initiatief is uitgevoerd. Tijd om de uitgaven op een rij te zetten, eventueel het geld wat over is terug te storten en de verantwoording in te sturen.